Kulutus kuriin


Kun Hullujen päivien katalogi tipahti postiluukusta ja aloin kahmia opusta ajatellen "ostan ton ja ton, koska ne on tarjouksessa ja olinki uuden sen ja sen tarpeessa ja joo tarvin ton huivin, vaikka kaapista löytyy jo useampi samankaltainen". Ja viikko hulluttelun jälkeen tuotteet jäävät kaapin perälle odottamaan seuraavaa kirpparille menoa. Lisäksi nämä tarjoustuotteet kasaantuvat suuremmaksi summaksi ja tilisi näyttää murjottavaa ilmettä. Jos havaitset itsessäsi jotain samaa, jatka lukemista. 

Tein saman rutiinin kuin aina ennenkin katalogin selaamisen jälkeen. Listasin jokaisen tuotteen hintoineen, joita tarvitsin ja joita ehdottomasti kannattaa olla hakemassa klo 7 aamulla muiden mukana. Kun lista oli valmis, katsoin sitä uudelleen.

Voitte arvata, että yliviivasin puolet näistä välttämättömistä tuotteista. Enhän mä nyt oikeasti tarvitse uutta talvitakkia, kun juuri löysin sellaisen kirpparilta 11 eurolla. Enkä neuletakkia vain koska sen hinta on summa x. Ajatukseni kuluttamisen suhteen on muuttunut. Entinen "joo" on vaihtunut "no harkitaanpa nyt vielä"-tyyliseksi. Kuinka meitsi sai sisäisen tuhlarin hiljaiseksi?


Ostin vihkon. Kyllä, hiljensin sisäisen kuluttajani ostamalla. Siitä päivästä lähtien otin jokaisen kuitin talteen ja kirjoitin sisällöt ylös vihkoon summineen. Kirjoitin jokaisen tuotteenkin, koska en jaksa välttämättä säilöä jokaista kuittia.

Koska pelkästään vihko ei riittänyt, leikin Exel-taulukoilla. Halusin nähdä kuinka iso osa ostoksistani oli vaatteita yms. Kun kirjasin ensimmäisen kerran summia ylös järkytyin. Olin tiedostamatta käyttänyt enemmän rahaa joihinkin asioihin, kuin olisin uskonut. Mitä oikein ajattelin silloin? No, sitä että asuin vielä porukoilla ja palkkarahoja oli vielä jäljellä säästöön pistämisen jälkeenkin. Olin rahankäytön napostelija; kun käytin rahaa vain silloin tällöin, kokonaissummat jäivät pimentoon.

Parin kuukauden kirjanpidon jälkeen voin kertoa, että homma toimii. Kun menot ja tulot löytyvät mustaa valkoisella, kulutuksesta tulee hallitumpaa. Osaan säästää paremmin ja tehdä fiksumpia ostovalintoja. Välillä tulee tehtyä lieviä mielihankintoja, mutta shoppausmorkkis on tipotiessään. Hulluista päivistä jää minun osalta ensimmäinen sana pois, koska olen tietoinen siitä, mihin rahani kannattaa sijoittaa.


Nyt tämä astetta viisaampi kuluttaja haluaa helpottaa elämääsi pienellä tiivistelmällä:

 1. Säästä kaikki jatkossa saamasi kuitit.
Jos katsoo pelkkää tiliä, ei voi olla 100% varma, mitä yksittäiset tuotteet maksoivat. Käteisostoksetkin näkyvät paremmin kuiteista, kuin jos yrittäisit päntätä kaiken ulkoa.

 2. Pidä kirjaa kulutuksestasi. 
Minulle toimii vihko, sinulle vaikka Word-tiedosto.

 3. Taulukoi taulukoi taulukoi. 
Kun kerran kuussa kirjaat taulukkoon mihin rahat menivät, olet aina tietoinen kulutuksestasi. Jos summa tuntuu liian korkealta, mieti miten iso osa siitä oli "turhia" hankintoja. Ehkä ensi kuussa osaat ostaa viisaammin.

 Jos joku rohkea päättää kokeilla, olen oikein kiinnostunut kuulemaan tuloksista:) 

13 kommenttia:

 1. Minäkin shoppailin joskus ihan kaikkea ja ihan liikaa, mutta sitten mä latasin puhelimeen OP:n Pivo-sovelluksen. Se laskee kaikki pankkikortin tapahtumat, laskee keskikulutuksen, laskee minkä alan kauppoihin menee rahaa minkäkin verran ja näyttää kahden viikon ajalta tilitapahtumat diagrammina (ja lakee keskikulutuksen perusteella miten rahaa on tulevaisuudessa). Helppokäyttöinen ja muutenkin fiksu sovellus, :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oonkin kuullut tuosta Pivosta:)
   Tuntuu kummiski, että oon sen verran vanhanaikainen näpertelijä, että mulle tuo vihko-exel-systeemi on paras. Eihän tuo Pivo ees näytä käteissummia tai kuitin tuotteita, tai jos ostan "ruokakaupasta" kosmetiikkaa. Joo oon vähän pikkutarkka:D

   Poista
  2. Nojoo on siinä Pivossa omat ongelmansa, se esim luokittelee Cubuksen päivittäistavarakaupaksi ja Tigerin huonekaluliikkeeksi :D

   Poista
  3. Okei:) kukaan ei oo täydellinen

   Poista
 2. Tää oli tosi hyvä ja ajankohtanen postaus, sillä juuri aamulla laskin omia menoja ja tulojani ja olin hieman kauhistunut. Täytyy ottaa tavaksi kirjata menoja tarkemmin ylös, varmasti hillitsee ostohimoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hillitsee varmasti:)
   Mullakin tipahti useammalla numerolla mm. vaatteiden, kahvitteluhetkien ja herkkujen ostosummat.

   Poista
 3. Itse tein tällä viikolla vihkoon itselleni jonkinlaisen budjettihomman ja jotenkin jo itsessään sen tekeminen on tehnyt säästeliäämmäksi, koska siihen ei halua kirjoittaa järjettömiä menoja. : )
  Hyvin kirjoitettu postaus ja mukava blogi muutenkin! : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyvä idis! :) mäki huomaan, ettei halua ostella kauheesti turhia juttuja, koska niiden kirjaaminen ärsyttää jälkeenpäin.
   Kiitos kovasti kommentista

   Poista
 4. Voi että miten hyviä ideoita, koska itsekin aina mietin mihin rahat katoaa!

  http://iinaneloa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:)
   Mulla juurikin tuo ongelma johti menojen kirjaamiseen :D

   Poista
 5. Aivan mahtava postaus! Kiitos Anni <3

  Itehä onnistuin "vahingossa" tuhlaamaaan viime kuun vuokrani "tärkeisiin" tavaroihin. Nyt tätä postausta lukiessani tajuaa, että tää oikeasti vois olla mulle hyvä ratkasu.
  Aloin vakavasti harkitsemaan, että alan pitämään kirjaa menoistanija tulostani. Pitää vaan ottaa itteäni niskasta kiinni, että saisin aikaseksi alkaa kirjaamaan kaikki ylös.

  Ite yritän säästään uuteen kameraankin, mutta jotenki aina onnistun tuhlaamaan ne säästöt.. ehkä nyt viimein saan raha-asiat kondikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista<3

   Kuulostaa tosi tutulta:) Mullaki meinas tulla aina niitä "tärkeitä" ostoksia, jotka ei sit jälkeenpäin katsottuna ollu niin tärkeitä. Hyvä keino pitää niskasta kiinni on se, että tekee kirjanpitovehkeistä tosi kivannäköiset! Esim. Exeliin väriä, söpö vihko yms. koska silloin oikein tahtoo käyttää niitä.

   Poista
  2. Mä taidan kans taipua tuohon perinteiseen vihkoon! Koska jotenki tuntuu, että käsinkirjotettuna en nii nopeasti luovuttais asian suhteen. Myös tuo, että saa tehtyä siitä vihkosesta kivan näkösen :)

   Harmi, kun ny pitää suunnata kauppaan, jotta voin ostaa sen vihkon... hehe..

   Poista